fbpx
GuitarSchool432

Как да изберем първата си китара?

Избор на китара

Въведение:

Започването на пътешествието в света на музиката е вълнуващо и вдъхновяващо предизвикателство. Ако сте решили да научите да свирите на китара, първата стъпка е да изберете подходящ инструмент. В тази статия ще ви предоставим насоки и съвети как да изберете първата си китара, с която да стъпите на пътя на музикалното си пътешествие.

От какво зависи изборът?
 1. Индивидуални предпочитания и стилове: Ако имате предпочитания какви стилове искате да свирите това може да определи каква китара да си вземете. Различните музикални стилове изискват различен тип китара. Например, акустичните китари са подходящи за поп, фолк, акустичен рок или балади, докато електрическите китари са често използвани за рок, поп и метъл музика. Класическите за класическа музика, фламенко, джаз. Разбира се това не означава че не можете да свирите класическа музика на електрическа или рок на класическа китара. Все пак изборът ви ще зависи от това какво искате да свирите.
 2. Според целите които имаме:
  За забавление и хоби: В този случай си вземете каквато ви харесва.
  Свирене на концерти и събития,записи: Ако планирате да имате концерти и събития вземете китара с електроника. Освен електрическата електроника може да се монтира и при акустичните и класически китари. Това позволява китарата да се включи и да бъде усилена.Акустичната и класическа китара можете да запишете и чрез определени микрофони без китарата да има вградена електроника.
 3. Размера на китарата: Размерът е важен за удобството при свирене.

  Класическа и акустична:

  За деца от 6 до 8 години -1/2 китара
  За деца от 7 до 11 години -3/4 китара. Това е универсален размер който е подходящ за деца и възрастни
  За деца от 5-ти клас нагоре – 4/4 китара

  Електрическа:

  За деца от 6 до 9 години -3/4 китара
  За деца от 9-10 години нагоре -4/4 китара. Това е универсален размер който е подходящ за деца, тийнейджъри и възрастни

 4. Възраст: За малките китаристи най-добре да започнат с по-малки китари с по къси шии и по малки корпуси. Големите деца и тийнейджърите могат да избират различни модели и размери.  При възрастните и тийнейджърите техните предпочитания към определени стилове оказват влияние при избира на китара.
 5. Звуков характер: Всяка китара има своя характерен звук. И различно усещане при свирене.
 6. Бюджет: Изберете китара която да се побира в бюджета ви. Не е необходимо да инвестирате в скъпи китари.
 7. Външен вид: Китарите са истински произведения на изкуството и визуалният аспект е важен за много музиканти. Вашият инструмент може да отразява вашата личност и стил.

Предимства и недостатъци на различните видове при избора на китара за начинаещи

Класическа:
 • Има найлонови струни което я прави по мека на допир и по удобна при натискане върху струните
 • Има мек и топъл звук и е подходяща на акустични изпълнения.
 • Подходяща за начинаещи: Най-предпочитана от малките децата. Много добър вариант за усвояване на основни техники и умения.
 • Звученето на китарата е характерно класическата музика, фламенко и фолк. Но може да се използва за всички стилове. Това я прави универсален инструмент.
 • Не е необходим усилвате за да я чувате. Достатъчно е да я вземете и да започнете да свирите.
 •  За първоначална китара е достатъчно да отделите между 200-300лв.

Елелктрическата:
 • Има метални струни, но е мека за натискане върху струните. Струните са по-тънки и има по-малко разстояние между струните и прагчетата. Това я прави лесна за свирене.
 • Понякога е необходимо допълнителна настройка (сетъп), ако струните са високо над праговете.
 • На някои модели има монтирани ръчка (тремало). Тук трябва да знаете, че ако изберете китара с Floyd Rose тремало смяната на струните е много сложна и в повечето случаи няма да се справите сами. Освен това китарите се настройват по различно. Предимството е, че по-трудно се разстройват. Препоръката е да не си взимате китара с floyd rose тремало за начинаещи. Като цяло ръчката е нещо което не ви е нужно в началния етап.
 • Можете да свирите със слушалки без да вдигате шум. Необходимо е да закупите устройство в което да свържете слушалките и китарата. 
 • Цена и оборудване: Електрическата китара изисква допълнително оборудване, Цената на китарата с оборудването е по-голяма в сравнение с останалите китари.
 • Зависимост от електричество.
 • Много удобна за записи и изпълнения на живо
Акустична:
 • Не изискват усилвател и друго оборудване
 • Лесни за настройване
 • Много удобни за акомпаниране
 • Най-често предпочитани от пеещите китаристи
 • По-малко подходяща за групови изпълнения(Има и изключения)
 • Изисква повече сила в пръстите за натискане на струните и по-голяма прецизност
 • Най-често използвана в акустични изпълнения в стилове поп, фолк, кънтри и други.
Заключение и съвети:
 • За малки деца до 5-ти клас започнете с класическа китара 3/4 – ти размер и след това надградете с електрическа или акустична.
 • За големи деца тийнейджъри и възрастни, ако не сте сигурни започнете с класическа китара 4/4 и след това надградете с електрическа. Ако искате да свирите популярни стилове търсете китара с размер на нулевото прагче (Nut) между 43 и 48мм. Ако имате предпочитания към електрическа или акустична, можете да започнете с такава. Също така трябва да знаете, че без значение каква китара ще изберете, че има основни неща в свиренето които са общи за всички китари.

1 thought on “Как да изберем първата си китара?”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *